Heiners Neu-Ulm

New construction of a mixed use building — Neu-Ulm, Germany — 15,300 m² — Entwicklungsgesellschaft Neu-Ulm — polis Award 2022 (2nd place »Reactivated centers«)

Sustainably positive

In the competition for the redevelopment of the former LEW site in Neu-Ulm's city center at Heiner-Metzger-Platz, the design by blocher partners was unanimously chosen as the winner by the expert jury. The architects' design envisages a six-story building with around 15,300 square meters of usable space. In addition to the municipal library and a meeting place for the generations, there will be apartments, office space, restaurants and an underground parking garage.

The clearly structured building translates the diverse uses into a stacked structure in which the individual building blocks are clearly legible, but at the same time enter into a variety of synergies with each other. Wooden hybrid construction, a greened joint at the transition between the base and staggered floors, and communal areas for urban gardening are all part of the concept. The result is a striking building with a high recognition value in a central location, which will have a lasting positive impact on the neighborhood in the heart of Neu-Ulm.

similar projects