Bucherer Munich

  • Development and realization of the Bucherer store concept
  • Residenzstraße 2, 80333 München, Germany
  • 480 m²
  • 2013
  • Bucherer AG

A brilliant setting store design

The interior designers of blocher partners developed the new store design for the Swiss-based traditional jeweler Bucherer. With this, the jeweler opened its first branch in Munich that represents the new store concept. In this two-story shop at the Palais an der Oper, the store design encompasses about 480 square meters of retail space. Since 2007, blocher partners has been working for the Swiss family-owned company and has been responsible – among other things – for the conversion of a fashion boutique into a luxury flagship store for watches.

High-end furniture and inset silk carpets line the central corridor of the ground floor. They highlight the presentation while forming a separation from the private consultation areas at the same time. The interior designers brought various brand worlds together under the roof of Bucherer. Through the use of brass passe-partouts and decorative walls of dark wood or glass as repeating design elements, the store design stands out. The platinum-coloured metal ceiling matches the shimmering silk carpets. A dark brown, sound-absorbent drop ceiling makes confidential counselling sessions possible. Indirect lighting around the circumference imparts an impression of floating. Furthermore, an installation by English-Brasilian artist Valeria Nascimento, with its hundreds of porcelain blossoms suspended from the central space, adds to the sense of weightlessness. A staircase – being a work of art itself – winds up past this floral sculpture to the first floor. In reference to the firm’s founding year of 1888, the interior designers integrated the symbol of Bucherer: A significant “eight” as a laser-cut pattern in this staircase.

Discourse between customer and product

Upstairs, the customer of Bucherer enters the world’s largest space of jewellery surrounded by a velour-grey silk carpet. Windows bedecked in greige curtains alternate with walls of gold-veined black marble; specially designed pendant lights illuminate the consulting tables. Groupings of casual seating face classic-elegant display windows.

Bucherer Diamonds has its own special section, featuring a back wall framed in brass, into which gently ribbed fabric is set. The new Bucherer store design by blocher partners makes tradition tangible. A top notch, salon-like ambiance raises the discourse between customer and product to a new quality level.